Stickers met kiss-cut - Vraag van een klant

Stickervel met kiss-cut

Heden behandelden wij het verzoek van een klant om een stickervel in het formaat 27x31cm te produceren met daarop maar liefst 400 kleine ronde stickertjes die via het kiss-cut systeem rond 'gestanst' worden zodat je ze van het stickervel af kunt 'peelen'. Een interessante vraag. We delen graag met u waar je op moet letten.

Stickers als stickervel met kiss-cut stansvormen op het vel. Drukken in kleine oplage met glanzende of matte uitstraling. Papier of Vinyl.

 

Wat is kiss-cut:

Kisscut is een techniek die gebruik maakt van de opbouw van een stickervel. Een stickervel is opgebouwd uit een dragende laag (de achterzijde van de sticker) en de zelfklevende beeldlaag (zeg maar de eigenlijke sticker zelf). Bij een kiss-cut gaat het snijmes dat gebruikt wordt om een specifieke vorm uit te snijden zó exact diep dat enkel en alleen de beeldlaag gesneden wordt en de dragende laag wordt niet geraakt, deze blijft intact. Daardoor kun je van een stickervel dan de vorm cq. sticker er aan de voorzijde afhalen, in de vorm zoals deze kiss-cut is gesneden.


Aanleveren van uw document voor kiss-cut afwerking:

In je document maak je een 100% magento steunkleur aan en die noem je 'cutcontour'. Met deze kleur maak je de outline van de vorm die je wenst te laten snijden als kiss-cut contour van je sticker(s). Deze kleur zet je op 'overdruk' zodat deze niet wordt uitgespaard in je eigenlijke beeld.


In dit specifieke geval:

In dit geval wenst de klant 400 kleine rondjes van slechts 1cm. doorsnede. Daarbij heb je het dus over slechts 10mm per rondje. Omdat de machines allemaal met enkele millimeters marge werken kan het zijn dat die rondjes van de kiss-cut niet voor 100% overeenkomen met de rondjes van je drukbeeld. Elke verschuiving wordt hier direct zichtbaar omdat het in dit geval zó verschrikkelijk nauw luistert. Dit is een risico en een overweging die de klant zelf zal moeten nemen. Wij ondersteunen dit proces van overweging graag maar het kan elk specifiek geval wel erg belangrijk zijn om dit samen vooraf goed te beoordelen en de mogelijke risico's van slagen en falen goed in kaart te brengen.

 

Hoe groot zijn de risico's van kiss-cut nou werkelijk

In het hierboven aangesproken geval gaat het om millimeters. Bij een normale sticker spreek je al snel over 10 centimeter of meer stickerformaat. Dus in een 'normaal geval' zijn de risico's van verschuiving zeer klein danwel te verwaarlozen.